logo Spiderweb.nlEen schitterende rondrit door Sùdwest-Fryslân


General map Southwest-Friesland 1

Overzichtskaart Zuidwest-FrieslandGeneral map Southwest-Friesland 2

Overzichtskaart rondrit: van het groene beginpunt nr. 1 tot aan het rode eindpunt nr. 25 is de afstand van de rondrit 114 km.Specific map Southwest-Friesland 1

Beginpunt van de rondrit vanaf de A6 (de weg tussen Lemmer en Joure): neem afrit nr. 18 en volg de weg N354 naar Woudsend. Ga bij de rotonde richting Woudsend, rij over de ophaalbrug, parkeer de auto in het plaatsje en loop terug naar het Café Restaurant De Waterkant. Op het terras voor het restaurant net over de brug in Woudsend zit je dan eerste klas om de show van langsvarende jachten, zeilboten, allerlei pleziervaartuigen en bootjes te bekijken.Specific map Southwest-Friesland 2

Neem vanaf het caféterras in Woudsend de weg N354 terug richting Heeg voor een wandeling door het - door het watertoerisme overspoelde - toeristische dorp.
De palingvissers van Heeg waren in 't verleden echte ondernemers: zij bezaten een eigen exclusieve aanmeerplaats aan de kade van de Thames, vlakbij de Tower Bridge in London. En tot op heden is hun zakelijke mentaliteit niet veranderd: op zonnige dagen is hier net zoveel drukte en activiteit als in hartje Amsterdam op zaterdagmiddag. Na het 'strekken van de benen' terug in de auto en op weg naar Blauwhuis.
Specific map Southwest-Friesland 3

Vanaf Blauwhuis naar Makkum via de snelweg E22 door Bolsward naar Makkum. Een alternatieve route zonder snelweg: langs binnenwegen via de dorpen Jonkershuizen, Arkum, Dedgum, Parrega, een paar kilometer via de N359 noordwaarts richting Bolsward en de afslag links via Ferwoude naar Makkum.  In Makkum is een wandeling door het stadje en langs de haven een must !
Op onze weg naar de volgende plaats moet je beslist even het piepkleine dorp Piaam inrijden en een kopje koffie (of thee) drinken in het fraaie restaurant De Nynke Pleats
Specific map Southwest-Friesland 4

Van het dorpje Piaam naar de stad Workum met (opnieuw) vele uitnodigende terrasjes en cafés in het centrum. Workum is een van de mooste steden van Zuidwest Fryslân, alleen al vanwege zijn prachtige stadsgevels, monumentale gebouwen en zijn waterrijke omgeving. De indrukwekkende Sint Gertrudis Kerk, de Waag ( het oude weeghuis) en het stadhuis zijn beslist een bezoek waard.
Met op korte afstand het bekende Jopie Huisman Museum, hier  en hier. Workum is enorm populair onder watersporters vanwege zijn geweldige ligging.
Specific map Southwest-Friesland 5

Van het 'grootstedelijke' Workum via de N359 en de Oosterdijk naar het kleine en en pittoreske vissersstadje Hindeloopen, waar vlakbij het NS-stationnetje (direct rechts net over de spoorbaan) op 'Lieuwe Klazeslaene nr.3' een omgekeerde stelpboerderij in aanbouw is, als een Ark van Noach op het land, een unicum.
Hindeloopen met zijn jachthaven, zijn karakteristieke Lemsteraken en het schildersatelier van Johan Mulder gelegen in de smalle hoofdstraat 'Buren nr. 44' waar je altijd zo naar binnen mag lopen, zelfs wanneer de kunstschilder 't werk is.
Stap terug in de tijd van het oude Friesland. In dit maritieme stadje aan de kust van de voormalige Zuiderzee, waar eeuwenoude tradities nog steeds in ere worden gehouden en zeemansliederen nog meewaaien op de wind door de smalle stegen en rond de oude monumenten.
Specific map Southwest-Friesland 6

Vervolgens via de weg vlak achter de dijk van het IJsselmeer naar Staveren (of Stavoren). De kusten rond het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee) zijn uniek. De ring van stadjes en dorpen rondom dit grote binnenmeer hebben nog steeds de nostalgisch bekoring uit een andere tijd. Een van die historische juweeltjes is Stavoren.

Het stadje werd bijzonder welvarend in de middeleeuwen door de levendige handel met Engeland, Frankrijk en de Scandinavische landen. De middeleeuwse legende over het 'Vrouwtje van Stavoren' staat symbool voor de misterieuze achteruitgang van de stad Stavoren na een rijk en vermogend verleden.
Tegenwoordig zijn watersporters de belangrijkste inkomensbron van de plaats. Vooral gedurende de zomermaanden, waarbij Stavoren een van de voornaamste toegangs-vaarroutes is vanaf het IJsselmeer naar de vele binnenmeren van Friesland. Na Stavoren vervolgen we onze route naar Bakhuizen en via weg N359 naar Balk.
Specific map Southwest-Friesland 7

Sla voordat we in Balk zijn rechtsaf en rij via de N359 naar Lemmer. En daarmee eindigd een van mijn vele favoriete cabrio-tours.Een prachtige toer in eigen land vanaf je cabrio stoel maar met veel wandel- en ontdekkingsmogelijkheden.
Ik weet zeker dat deze rondrit je een absoluut onvergetelijke dag zal bezorgen in een bijzonder deel van ons land !